Blog
Wat dieren betekenen voor onze kinderen!
Een klein stukje uit het verslag van onze collega Julie, die dit heeft geschreven voor haar opleiding tot autisme specialist aan de Fontys Hogeschool. In onderstaande stukje is prachtig omschreven wat dieren betekenen voor onze kinderen met autisme. Ook geeft zij aan hoe wij alle takken van onze zorg-boerderij-camping, inzetten om onze kinderen te laten groeien en ontwikkelen en wat haar rol als persoonlijk begeleider bij ons op de zorgboerderij inhoudt.
“Ik ben begonnen op de zorgboerderij als begeleider, maar ben na een paar maanden PB’ er geworden (persoonlijk begeleider) van verschillende kinderen. Dit houdt onder andere in dat ik de begeleidingsplannen opstel en dat ik gesprekken voer met ouders en andere betrokkenen rondom het kind. Door intensief aan de slag te gaan met de ontwikkelingsdoelen uit het plan, leren de kinderen onder andere om te gaan met sociale vaardigheden, huishoudelijke vaardigheden, omgaan met emoties van zichzelf maar ook van anderen. Het contact met de dieren op de boerderij kan daarbij ook een toegevoegde waarde zijn, we zien vaak dat kinderen tot rust komen bij de dieren. Even aaien, of een praatje maken met de dieren kan ervoor zorgen dat deelnemers opgebouwde spanning wat meer los kunnen laten en even kunnen ontspannen.
Het gebruik van dieren bij de begeleiding van mensen met autisme is al lang niet meer weg te denken. Wie heeft er bijvoorbeeld nog niet gehoord van dolfijnentherapie? Op de boerderij wordt een speciaal vleesras gehouden voor de productie van kwalitatief hoogwaardig vlees. Het karakter van deze runderen is bijzonder rustig en aaibaar, en daardoor uitermate geschikt om te aaien en te knuffelen. Wij zetten op de boerderij de interactie van de runderen met de deelnemers dan ook regelmatig in. Zo zijn er kinderen die graag even bij de koeien gaan knuffelen als zij voelen dat ze overprikkeld zijn, er zijn kinderen die de gebeurtenissen van die dag graag even vertellen aan hun lievelingskoe en zijn er kinderen die gewoon even in het hooi willen zitten bij de koeien omdat zij aangeven dat ze daar rustig van worden.
Als nevenactiviteit worden er op de boerderij excursies en workshops georganiseerd voor groepen die geïnteresseerd zijn in de dieren en het vlees. Deelnemers van de zorgboerderij hebben de mogelijkheid mee te helpen met het verzorgen van deze excursies en workshops. Hierdoor krijgen de deelnemers waardering van de gasten, waardoor het zelfvertrouwen van de deelnemers groeit en zij zich betrokken voelen bij de organisatie.
Daarnaast is er in de zomermaanden ook een boerderijcamping. Zeker in het hoogseizoen zijn er veel kinderen op de boerderijcamping. Deelnemers van de zorgboerderij krijgen de mogelijkheid te ontspannen op het campingterrein, waardoor ze in contact komen met andere kinderen. Hierdoor verbeteren de deelnemers de competenties om meer samen te werken en te spelen. Daarnaast werken de deelnemers op deze manier aan het uitbreiden van de sociale vaardigheden.”
Terug naar overzicht