Blog
De voldoening van onze zorgboerderij
"Wat leuk, je eigen zorgboerderij! Dat moet zeker veel voldoening geven?" Dit horen we regelmatig als wij over onze passie praten. En ja, het geeft inderdaad veel voldoening om deze kinderen wegwijs te maken in de toch al onvoorspelbare en lastige maatschappij om ons heen. Maar wat doen we nou werkelijk op onze zorgboerderij?
Een zorgboerderij voor kinderen met een stoornis binnen het autisme spectrum, vraagt een speciale benaderingswijze. Niet alleen van ons, als professionals, zeker ook van de ouders en de rest van het gezin. Door de intensieve, individuele begeleiding en korte lijntjes met de ouders, halen we het optimale uit de begeleiding.
Ontlasten van het gezin
Eén van de vragen die wij vaak horen is of we het gezin kunnen ontlasten. Wij kunnen het gezin even ontlasten door de kinderen te begeleiden, maar wij doen veel meer dan kinderen opvangen en vermaken. Door intensieve individuele begeleiding gaan we aan de slag met doelen, die samen met ouders en andere betrokkenen zijn opgesteld. Er is geen één doel hetzelfde, het wordt echt afgestemd op het individuele kind en het gezin.
Het is belangrijk om alle betrokken partijen rondom een kind te betrekken. Met één visie en één plan voor een kind kun je wat bereiken, door samen te werken en elkaar aan te vullen. Door korte lijntjes te houden, vooral met ouders, worden de aandachtspunten rondom een kind en gezin, snel opgemerkt. Tijdens de individuele begeleiding kan hier direct op in gespeeld worden.
Enkele succesverhalen uit de praktijk
Zo was het voor ouders een probleem om even een kleine boodschap te gaan doen in het bijzijn van hun zoon. Dit werd tijdens een gesprek opgevangen en wij hebben hier direct op ingespeeld door met deze jongen boodschappen te gaan doen. Inmiddels kan hij zelfs kort wachten bij de kassa, hij heeft ontdekt dat de draaiende band wel erg interessant is en hij daar graag even naar wil kijken. Door met deze jongen uitstapjes te gaan ondernemen, leert hij hieraan te wennen. Ouders hebben dit inmiddels ook ervaren, waardoor er weer kleine boodschapjes samen gedaan kunnen worden.
Bij een andere deelnemer waren dagelijkse bozen buien reden tot frustraties in het gezin. Op de zorgboerderij werd dit bespreekbaar gemaakt en kwamen we samen tot een spanningsmeter. Deze spanningsmeter hebben wij persoonlijk gemaakt, waardoor hij ook interessant is voor het kind zelf.Doormiddel van deze meter kan de deelnemer tijdig aangeven in wat voor 'stemming' hij is en ouders weten beter hoe met deze 'stemming' om te gaan. Op de zorgboerderij hebben wij geoefend met het inzetten van de meter. Inmiddels wordt hij thuis ook ingezet en dit zorgt voor veel meer rust in het gezin. Dit is in onze ogen pas echt ontlasten van de ouders!
Terug naar overzicht